TWEE INTIEME SPEKTAKEL RESTAURANTS IN AMSTERDAM

Ik hou van restaurants waar je niet zomaar binnen kunt vallen. Dat kan ik in mijn buurtje ( Utrechtsestraat) al genoeg. Restaurants waar je maanden van te voren moet boeken zodat je er wekelijks steeds meer op gaat verheugen, die vind ik leuk. Zoals Rijsel of 212. Sinds kort weet dat er ook restaurants bestaan die niet alleen een lange wachtlijst hebben maar die ook nog eens verborgen zijn zodat je er alleen naar binnen kunt met een QR code. Of de juiste spiegel in een lobby van een high end hotel omdraait en daar een prachtige intieme sushi bar aantreft. Ik heb het hier over de restaurants Graphite en Kit384. Ik ben helaas geen Hiske Verspraille, maar ik wil graag deze highlights met je delen omdat ik beiden keren fantastisch heb gegeten in een zeer intieme setting.

 

Restaurant Graphite heeft plek voor 20 gasten en die hebben van te voren bij aanmelding op de site een QR code gekregen. Jouw sleutel om – anno 2019- binnen te komen. Dat ging nog best klungelig kan ik je vertellen. De een moest bijschijnen terwijl de ander z’n telefoon zo moest houden dat de code gelezen werd. Hilariteit alom. Mijn bonuscard werkt sneller.

Bij binnenkomst kwamen we in een halletje met een boom vol champagne flessen ( helaas leeg) en worden we begroet door een ober die ons meteen vertelde dat foto’s maken van het interieur verboden was. Dan maar van de gerechten. Meteen werden we naar het restaurant geleid en het viel ons op dat er geen enkele raam was dus beetje nachtclub achtig oogde het. Tafeltjes worden afgescheiden door gordijntjes (vitrages) voor wat privacy en bij iedere tafel staat een soort van kook station waar koks met veel precisie aan het werk zijn.

Bij een nachtclub gevoel horen natuurlijk cocktails dus begonnen we met Moskou Mules. Daarna volgden er heerlijke wijnen. Het ene mooie gerecht na het andere, kwam in rap tempo voorbij onder bezielende leiding van sterrenchef Peter Gast en gastvrouwe Jacqueline van Liere. Zo begonnen we met een frisse salade van bloemen en tuinkruiden met meloen en komkommervinaigrette. Daarna volgden onderstaande gerechten. Op de oester na ( die van mij proefde alsof hij uit het jaar 1972 kwam) was alles ongelofelijk lekker. Echt een smaak experience.

Ik ben helaas geen foodcriticus dus verwacht geen recensies over bovenstaande gerechten maar ze waren echt in één woord fantastisch. Echt sterrenvoer. Je betaalt er ook wel naar, €125 pp maar dan krijg je twintig van deze exquise gerechtjes voor je neus, en geheid een hele leuke avond. Ga voor meer informatie naar https://graphite.amsterdam

 

RESTAURANT 2: SUSHI HEAVEN.

Ooit las ik in het Parool het verhaal van de Thaise student Kit die vroeger in het in zijn studentenkamer de sterren van de hemel kookte. Het was het best bewaarde geheim van het Science park. Zijn eerste klanten waren vrienden, die voor 15 euro sushi bij hem kwamen eten.

Sindsdien heeft de locatie van Kit een upgrade gekregen. Van Science Park naar de Keizersgracht waar Kit tegenwoordig in hotel The Dylan opnieuw de sterren van de hemel kookt. Op invite van vriendin Cornelie mocht ik last minute mee omdat haar man aan het skien was. (Ik ben je nog dankbaar Robert). Zij had gereserveerd voor zes lucky people. Na een glas champagne aan de bar werden we opgehaald door iemand van the Dylan en kwamen we aan in de lobby/ lounge van het hotel. We stopten bij een muur met een grote spiegel ervoor. Plotseling gaat de spiegel open en zien we een deur. Ook deze gaat open en komen we in een kleine ruimte met een hoge bar en zes barkrukken. Aan de andere kant zien we de master himself al druk bezig een vis te fileren.

In het begin oogt Kit nog wat verlegen maar nadat we onze eerste sushi achter onze kiezen hebben en hij alleen maar kreten als oehhh en aahhh hoorde vertelt hij onderuit over dit Omakase menu, zijn studie, de bereidingswijze van de sushi en waar hij zijn verse vis vandaan haalt. Omakase betekent : Ik laat het aan u over. De chef bepaalt en dat vinden wij helemaal niet erg…

We died and came in sushi heaven. Wat een smaak explosies..

Pal voor je neus worden de gerechtjes (af)gemaakt en je eet ze direct op. We kregen goddelijke gangen van verschillende delen van tonijn, coquilles, makreel, zalm etc etc. En een bakje soja saus was in geen velden of wegen te bekennen. Met een kwastje deed hij het er zelf een beetje op. We mochten ook geen stokjes gebruiken maar met je vingers mocht je de sushi meteen in je mond stoppen met de vis kant op je tong.

Van donderdag tot zondag kookt Kit voor zes gasten en dan krijg je een 15 gangen Omakase menu. Een gang = 1 of 2 sushi’s. Sommigen mensen willen hierna nog even langs Ben Cohen. Wil je reserveren dan kan je het beste Kit op Instagram volgen @kitat384, en hem via een DM benaderen. Ook hier betaal je €125 pp Kosten van drank komen er achteraf nog bij. Check wel even of hij nog werkzaam is in het Dylan Hotel want hij had plannen om een eigen restaurant in Amsterdam te beginnen. Kit, er staan nog wat panden in de Utrechtsestraat leeg…

 

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s