KAAGMAN & KORTEKAAS

27729f97-adfe-469b-a4dd-f4e52c3bf3f0

contact-impression-e4932d12

In het pittoreske Sint Nicolaasstraatje, vlak achter het Paleis op Dam zit het restaurant Kaagman & Kortekaas, helemaal geïnspireerd op de stijl van de hedendaagse bistro’s van Parijs. Ik had er tot 2 weken geleden nog nooit van gehoord. De opening en de recensies waren totaal langs me heen gegaan. Nu was er de afgelopen tijd nog wat meer langs me heen gegaan, maar een restaurant opening?!? Gelukkig kwamen mijn lieve buren Marijke en Behdad met het briljante idee om ons daar mee naar toe te nemen. Behdad onze Iraanse buurman kan urenlang vol met passie over wijnen en lekker eten vertellen. Die avond in Kaagman & Kortekaas was echt een culinair feest waar we de mooiste wijnen mochten proeven en de heerlijkste gerechten voorgeschoteld kregen. Kaagman & Kortekaas is van het wild en gevogelte, huisgemaakte charcuterie en oesters aan de bar. Ze hebben een kleine kaart met een wekelijks wisselend menu met louter ambachtelijke en seizoensgebonden gerechten. Rijsel mag wel gaan oppassen want ze hebben er een geduchte concurrent bij.

giel-en-bram-51337b79

Giel Kaagman (r) heeft een passie voor de ambachtelijke Frans-Europese keuken. Hij werkt sinds zijn twaalfde in een keuken, eerst in zijn eigen Enkhuizen en later in verschillende restaurants in België. In Amsterdam kennen mensen hem van Visaandeschelde, Toscanini en vooral van zijn vele jaren als chef bij Bordewijk.

Bram Kortekaas is de man van wijn, kaas en gastvrijheid. Bij Bordewijk en het populaire Rijsel groeide hij uit tot een geliefd gastheer met een grote kennis van wijn. Deze combinatie van heren kan niet mis gaan!

Behdad gaf me tussen de gerechten in nog een kleine rondleiding langs de keuken. Hij is goede vrienden met de eigenaars. Ik zag gehaktmolens en worstenvullers, en een bar met homemade charcuterie. Ik vind niet dat je dit restaurant een Franse bistro mag noemen, daar is de keuken iets te grof/ ruw voor. Toch worden in dit soort ogenschijnlijk eenvoudige resto’s de sterren van de hemel gekookt. Zoals bij Rijsel maar ook bij mijn favoriete restaurants als Speijkervet, de Goudfazant en restaurant As. Ze werken vaak met ingrediënten als foie gras, kreeft, krab. Lekker, lekker. Kaagman & Kortekaas wil in de keuken graag spannend en uitdagend zijn, maar aan tafel vooral een warme en vertrouwde sfeer bieden. Ik heb -als amateur- zo goed als het kan mijn gerechten proberen te fotograferen.

IMG_1535 IMG_1534 IMG_1533 IMG_1532

Kaagman+en+Kortekaas

Echt een aanrader, dit no-nonsense restaurant. Neem van mij aan dat je een heerlijke avond zult krijgen. Voor de prijzen moet ik je naar hun site of mijn buurman Behdad verwijzen. Dank je wel Behdad en Marijke voor een fantastische avond.

www.kaagmanenkortekaas.nl 

Kaagman & Kortekaas
Sint Nicolaasstraat 43
1012 NJ Amsterdam
020-2336544

KEUKEN GEOPEND
dinsdag-zaterdag 18.00-22.30
zondag-maandag gesloten

info@kaagmanenkortekaas.nl

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s