BEAUTILFUL ISTANBUL

headfoto

Als ik niet in de beauty industrie terecht zou zijn gekomen dan was ik wel in de wereld van reizen beland. Als boogschutter zit het reizen in mijn bloed en kunnen reisjes mij niet ver en vaak genoeg zijn. Ik ben dol op city trips, detox reisjes, verre reizen, luxe reisjes, backpack reisjes ( hoewel niemand dit gelooft) business beauty reisjes naar oa Paris, London of Monaco. Eilandbezoekjes van Vlieland tot en met Bermuda ( met dank aan mijn inwonende schoonouders). Ik heb er zelfs even mijn baan van gemaakt, door als stewardess de wereld rond te vliegen. I want to make memories all over the world. 

Graag wil ik mijn favorite hotspots met jullie delen en ik begin met de stad Istanbul. Meteen toen ik daar voet aan de grond zette werd ik gegrepen door deze magische stad. Het hielp alleen niet mee dat ik binnen een uur een Turkse taxi chauffeur een klap verkocht omdat hij tijdens het rijden op zijn telefoon zat te kijken en vervolgens 20 oranje pionnen op de vluchtstrook meepakte. Er was duidelijk een groot gat in de vluchtstrook te zien op de plek waar die pionnen eindigden. Voor dat ik het wist gaf ik de chauffeur een grote pets op zijn achterhoofd. Mijn man vroeg zich droogjes af of we ooit nog wel bij ons hotel zouden aankomen en we niet direct ergens op een stortplaats in Istanbul zouden verdwijnen….

Via collega redacteur Danny Post ( getrouwd met een mooie man uit Istanbul), kreeg ik de meest waanzinnige tips die ik graag met jullie wil delen. Ook Ceylan Borstlap ( de vrouw van de bekende jazz pianist Michiel Borstlap) kwam royaal door met mooie tentjes. Stel dat je 3 a 4 dagen gaat, probeer dan zoveel mogelijk 1 wijk of area per dag te doen. Hieronder een citytrip op basis van 4 dagen, door Danny en beetje van mezelf beschreven.

Suleymaniye-Mosque-in-Istanbul-Turkey-1

Istanbul

Dag 1:

Start met de Aya Sofya, Ondergrondse Cisterne, Blauwe Moskee en Topkapi Paleis (ga meteen naar de harem, verreweg het leukste). Ze zitten vlak bij elkaar en prima te doen in een ochtend mits je vroeg opstaat. Op het plein kan je ook allemaal hele gezonde sapjes krijgen die ze ter plekke voor je uitpersen. De Blauwe Moskee kun je zelfs overslaan, schijnt volgens Danny niet heel bijzonder te zijn. Ga voor de Suleymaniye Moskee of de Beyazit moskee. Beiden liggen vlakbij de Grand Bazaar, die je die middag kunt doen. Tip: het oude hart van de bazaar (Old Bedesten) met het antiek. Rest van Bazaar is een luidruchtige platte zooi. Al zijn de straatjes eromheen wel leuk qua antiek. In de Bazaar binnen heb je ook veel verborgen binnenplaatsjes en gangetjes die wel leuk zijn. Ik heb er een winkel gevonden ( via vrienden) waar ik de meest mooie ( namaak) tassen zag. My secret password was:” I’m a friend of Mr Herman” , en we werden meteen naar de 2e verdieping geloodst waar ik echte Chanel bags kon kopen met een klein foutje erin voor een 1/3 van de prijs. Ik heb dit overigens niet gedaan, ik spaar nog even door.

Loop je naar de Suleymaniye moskee, aan de voet ervan heb je oude straatjes met oude houten huizen. Het oude Istanbul zeg maar. Achter de Istanbul universiteit (linksom) daar heb je ook veel oude huizen nog, gewoon rondlopen en vragen. Loop daarna naar beneden richting de voet van de brug en bezoek de Kruidenbazaar. Onderweg kom je nog langs die Buyuk Valide han waar je het dak op kunt als je het de beheerder vraagt. Fabuleus uitzicht over de stad. De oude stad is saai wat dat betreft.

Istanbulhousecafe

1844-8989

beymen-brasserie

Dag 2:

De antiekbuurt in Galatsary is erg leuk. Ons hotel ( House Hotel) zat daar. Echt een super leuk wijkje. Vooral s’ avonds is het er geweldig. Overal restaurantjes en cafe’s waar je tot diep in de nacht buiten staat te borrelen.  Alle House Café’s die je tegenkomt, zeker gaan lunchen en alle mezes bestellen. Heerlijk, wij hebben zo ongelofelijk lekker daar gegeten. Verder kun je richting de bohowijk Cihangir lopen. Tip: ga lunchen bij Susam Cafe of White Mil (fijne binnentuin, restuarnat 5.Kat is leuk voor diner, eigendom van een bekende actrice, op een dak). De rest van de middag doe je de winkelstraat Istiklal Caddesi. Platte Kalverstraat, maar de zijstraatjes en verborgen passages (waarvan er velen zijn als je goed kijkt) zijn de moeite waard. Hele straten vol met gitaren, of straten met alleen maar lampen. Er zit ook een geweldige oude boekenpassage halverwege vol met boeken maar ook oude filmposters. In de Atlas Pasaji heb je kleine boetiekjes. Als je halverwege bent van die straat kies dan qua lunch voor Ara Cafe (van de wereldberoemde fotograaf hij woont er zelf boven) of een van de vele restaurantjes in het uitgaansgebied Nevizade Sokak. Daarna loop je door naar het einde van de straat tot aan Tunel. Daar ga je lekker dineren in een van de vele restaurantjes in de kleine straatjes in die buurt. Otto is leuk, maar Refik of Yakup ook. Loop ook nog even rond in de straatjes rondom de Galatatoren. Wij hebben nog even een bezoekje gebracht helemaal boven in de zeer oude Galatoren waar je fantastisch uitzicht hebt over de stad.

buyukada

Istanbulgalatower763D5185453B712B0_h450_w598_m2_q90_ctrHgpLtb

dried-fruit-at-the-spice-bazaar-istanbul

turksfruitfoto

Dag 3:

Ga ’s Ochtends  met de metro of taxi naar de fraaie mall Kanyon. Ik heb daar een fijne threading behandeling laten doen, maar spreek vooraf een prijs af want anders rekenen ze je €50 zoals bij mij terwijl normaal zo’n behandeling €10 kost.  De dure shoppingbuurt Nisantasi is ook een aanrader  (veel designers, doe lunch bij warenhuis Beymen, en kijk naar alle lekkere gelifte hoofden). ’s Middags pak je vanaf Karakoy de ferry naar Kadikoy aan de Aziatische zijde. Eenmaal daar vind je een bekende antiekstraat Tellalzade Sokak. Daarna neem je de historische tram naar het buurtje Moda vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de oude stad. Moda is een rustig buurtje met theeterrassen aan het water, heerlijke ijs- en wafeltentjes. Qua diner zou ik daar het http://www.cibalikapibalikcisi.com/ restaurant aanbevelen. Wat een heerlijke mezes serveren ze daar! Oh ja, de befaamde shoppingstraat Bagdat Caddesi (very L.A. met veel designerboetieks) ligt ook in die hoek. Deze is zo met een taxi  bereikt.

Dag 4:

Ontbijt in Rumeli Hisari aan de Bosporus, Sade Kahve. Bestel het befaamde eiergerecht Menemen. Daarna wandel je langs de rivier terug in de richting van de Bosporusdorpjes Bebek, Arnavutkoy en eindig in Ortakoy. Bebek is het St.Tropez van Istanbul. In Ortakoy heb je in de weekenden een marktje aan het water, maar je kunt er ook heerlijk eten. Te gek uitzicht heb je vanaf het terras van House Cafe daar. Ook leuk: van de pier vertrekt er een boot die een rondvaart van een uur over de Bosporus maakt. Vlakbij Ortakoy heb je het Dolmabahce paleis, het Versailles van Istanbul. Een grote kitschdroom, maar een must-see (erg druk, kun je ook op een andere ochtend doen). Heel anders dan Topkapi. Wil je iets geks? Boven Ortakoy liggen het Yildiz paleis en chalet (zijn twee aparte gebouwen, beiden te bezoeken) van de krankzinnige sultan Abdulhamit. Toeristen komen hier bijna niet gek genoeg, je zult hier grotendeels alleen ronddwalen met de gids.

Een bezoek aan de eilanden en dan vooral Buyukada is ook een aanrader. Het restaurant Kiyi serveert zulke lekkere mezes, het ziet er niet uit maar ze zijn heerlijk. Het eiland wemelt van de houten Victoriaanse huizen. Je kunt er fietsen of een koets met paarden huren. Auto’s zijn verboden. Vanaf de stad vertrekken er o.a. ferry’s of fast ferry’s naartoe. Verder is de antiekhal HorHor enig in zijn soort. Acht etages Ottomaanse schatten, moet je wel met een taxi heen is het makkelijkst. Tot slot is het altijd een feest om met een camera door de oude run-down wijken Fener en Balat rond te slenteren, zeker rond zonsondergang. Overal vervallen huizen, vrouwen en kinderen op straat. En bezoek eens een hamam. Bijvoorbeeld de Cagaloglu hamam, vroeg in de ochtend rond 9 uur of zo. Dan is er nog niemand en beleef je nog echt die oude sfeer.

Hotels:

www.tomtomsuites.com

tomtom-suites-entrace The-house-hotel-Galatasaray-yatzer-13

http://www.thehousehotel.com

Je hebt er 3 en liggen verspreid over Istanbul. Erg leuk en mooi.

Hieronder nog wat andere tips van oa Ceylan Borstlap, Istanbul kenner bij uitstek:

Shopping & Cafes in Istanbul:

1. NISANTASI

Is een mooie wijk met heel veel designers department stores, boutiques. Ga lunchen bij Beymen Brasserie en ga daar naar alle gelifte koppies kijken. Je kunt er heerlijk buiten zitten.

2. ISTINYE PARK

Is een grote shoppingmall met alle designers. In het midden zit Cafe Masa tegenover Louis Vuitton waar je overdag even een koffie’tje moet drinken. Beetje PC hooftstraat achtig maar je kijkt je ogen uit.

3. Grand Bazaar

De historical touristic shopping area, tunnels actually. Je kan hier goed verdwalen. Heel veel oriental kraampjes van goud tot keramiek en kleden. Ik heb een fijn adresje voor mooie (fake) designers bags. Let op dat je niet verdwaalt.

4. Afternoon in BEBEK area

Het St.Tropez van Istanbul. Je kunt er heerlijk zitten aan het water. Drink bij Lucca cafe  een drankje voordat je s’avonds uiteten gaat. Alle taxi chauffeurs weten dit. Je hebt er ook mooie trendy barren om s’ avonds uit te gaan.

Dinner:

SEAFOOD:

In Istanbul houden we van vis. Met Turkse Raki het liefst etend aan de zee.  You must go to the seafood restaurants at the Bosphorus.

  • FERIYE RESTAURANT
  • PARK FORA 
  • BEBEK BALIKCISI
  • BANYAN RESTAURANT / Ortakoy

Restaurant : ULUS 29  Hier kan je heel romantisch dineren, in een prachtige neo-ottoman style interior. by famous turkish decorator Zeynep Fadillioglu,  elite people, great wine menu…very classy

Ulus29 is on the hill, so another beautiful point of view to the Bosphorus at night  http://www.group-29.com

Restaurant ZUMA is ook een must see. Het is wel prijzig maar erg lekker. Veel mooie mensen. Reserveer een tafeltje met uitzicht op het water. https://www.zumarestaurant.com

Mocht je binnenkort richting Istanbul gaan dan wens ik je een hele mooie tijd toe. En kies een betrouwbare taxi chauffeur…

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s