NEW FOR NOW

before_there_was_vogue_6278.jpeg_north_554x_white

Met dit heerlijke weer ga je of naar het strand of doe je iets heel anders, zoals een bezoekje aan een verkoelend museum.  Het is helemaal geen straf om in het Rijksmuseum de New for Now mode overzicht tentoonstelling te zien van gastconservator Christiaan Borstlap ( een ex-collega uit mijn reclametijd) met medewerking van mode illustrator Piet Paris.  Het is echt de moeite waard.

 

unnamed

Een voorloper van de huidige modebladen zijn modeprenten. Deze vaak prachtige ingekleurde ontwerpen zijn voor de eerste keer te zien in een groot overzicht in enkele zalen van het Rijksmuseum te Amsterdam. Tot en met 27 september worden ruim 300 prenten tentoongesteld waar de verandering van de vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de 20ste eeuw en de ontwikkeling van het modetijdschrift tot de modeglossy’s zoals wij die vandaag de dag kennen te zien zijn.

 

IMG_7620 IMG_7621 IMG_7622

 

 

IMG_7632

 

Veel van de getoonde prenten van de tentoonstelling New for Now zijn afkomstig uit twee belangrijke verzamelingen die in 2009 door het Rijksmuseum werden verworven: de Collectie Raymond Gaudriault en de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant. Alle 8.000 kostuum- en modeprenten uit de collectie van het Rijksprentenkabinet zijn vanaf juni 2015 te zien op http://www.rijksmuseum.nl.

 

New for Now. The Origin of Fashion Magazines is t/m 27 september 2015 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Altijd leuk om tegen Suzy Menkes aan te lopen…

IMG_7631

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s