HET NATIONALE BALLET DUTCH DOUBLES

 

Het Nationale Ballet - Shape - foto Angela Sterling 1143

 

foto’s: Angela Sterling

Gisteravond toog ik met een vleugje Victor & Rolf Bon Bon eau de parfum naar de wereldpremière van Het Nationale Ballet Dutch Doubles. Fan-tas-tisch. Kippenvel, brok in mijn keel, oeh’s en aah’s, kortom een must-see ! Dutch Doubles is een bijzondere voorstelling met maar liefst 4 wereldpremières. Vooraanstaande Nederlandse choreografen werkten samen met vier internationaal bekende Nederlandse kunstenaars zoals Rineke Dijkstra ( maakte een video installatie van een danserskoppel), Remy van Kesteren speelde prachtig op een ( gouden) harp. Krijn de Koning toverde op toneel een decor dat haaks staat op de balletwetten en als laatste premiere zagen we Victor & Rolf die onze kijk op de roze tutu voorgoed veranderd heeft.

Het Nationale Ballet - Shape - foto Angela Sterling 1042 Het Nationale Ballet - Shape - foto Angela Sterling 0724

Alle vier de wereld premières waren even bijzonder hoewel de laatste SHAPE, in mijn geheugen gegrift zal blijven staan. Choreograaf Jorma Elo heeft samen met Studio Job ( die de meest prachtige houten balletvloer ontworpen heeft) en Victor & Rolf een meesterlijke voorstelling gecreëerd. Net voordat de laatste voorstelling begon kreeg een select gezelschap ( waar ik deel van mocht uitmaken, hoe gaaf was dat?) de kans om backstage een kijkje te nemen.

foto[9] foto[10] foto[11]

In de coulissen van de Stopera zagen we hoe de 24 dansers zich aan het opwarmen waren voor de grande finale. Onder de dansers was ook Igone de Jongh, de eerste solist. Het was een grappige combinatie, de V&R vierkante tutu’s gecombineerd met joggingbroeken en wollen leggings. Die tutu’s waren prachtig. De tutu’s bestaan uit 10 vierkante meter tule, 2 meter stof en het heeft 80 manuren gekost om ze te maken. Ook het prijskaartje is niet niks, €2.500 per tutu. Denk niet dat het van die heerlijke buigende zachte tutu’s zijn, nee het heeft de dansers veel bloed, zweet en tranen gekost omdat de tutu’s zo scherp waren dat het hun huid flink beschadigden. Ik heb nu nog meer respect voor alle dansers gekregen.

foto[8]

Hier vertelt Artistiek Directeur Ted Brandsen hoe belangrijk het is om Het Nationale Ballet te ondersteunen. Het Nationale Ballet presenteert al ruim vijftig jaar spannende en ontroerende dans. Huis choreograaf Hans van Manen is internationaal één van de meest gesprezen choreografen. Wat ook heel bijzonder is, is dat Het Nationale Ballet onlangs in de Internationale pers is uitgeroepen tot een van de beste balletgezelschappen ter wereld.The New York Times komt overmorgen een kijkje nemen. Ze hebben het maar druk met Amsterdam. Van de 78 balletdansers die zij vertegenwoordigen zijn er maar 24 Nederlands. Dat zegt al genoeg. Toch heeft Het Nationale Ballet wel steun nodig om dit soort avonden mogelijk te maken. Heel bevlogen vertelde Ted Brandsen hierover.

foto[4] foto[5] foto[6]

Studio Job heeft echt een prachtige balletvloer ontworpen. Het is een gestileerde weergave van een parketvloer. Ook het lichtontwerp was meesterlijk. Maar het beeld van de prachtige geklede dansers met vierkante tutu’s -nadat het doek om hoog was gegaan- vergeet ik nooit meer. Prachtig, wat een voorstelling. Met prachtige muziek van Beethoven.

foto[2]

Na afloop van de voorstelling hebben we nog heel gezellig drankjes gedronken met Algemeen Directeur Els van der Plas en fondsenwervers Nadja van Deursen en Eline Danker ( zij maakt binnenkort de overstap van EYE Filminstituut naar Het Nationale Ballet)

Het was een geweldige avond. Ben je een dans, kunst of fashion liefhebster ga dan zeker nog even kijken. Dutch Doubles is er nog tot en met 7 mei as en er zijn nog kaarten beschikbaar. A MUST-SEE

Ik ga mijn kinderen meteen van turnen afhalen en aanmoedigen om wat meer aan ballet te doen..

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s