BALLET MEETS OPERA IN ROMEO ET JULIETTE

RenJ-1

De Nationale Opera en Het Nationale Ballet brengen voor het eerst in het bestaan van beide gezelschappen een gezamenlijke productie uit: Roméo et Juliette.  Een historische combinatie. En ik mocht -hoi hoi hoi- vrijdag jl bij de premiere zijn. Wat was het fantastisch. De creatie van de Duitse choreografe Sasha Waltz werd uitgevoerd door zangers van De Nationale Opera en dansers van Het Nationale Ballet, waaronder Nederlands trots Igone de Jongh. De muzikale begeleiding was in handen van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

IMG_3304

13029463_10153335100572504_5560629564209722146_o 12998445_10153335100672504_7496129523747849881_o

Tal van bekenden waren uitgenodigd voor de feestelijke premiere waaronder onze Koning Willem Alexander. Hij had na afloop zijn eigen private borreltje met alle creatieven van de voorstelling. Wij hadden ook een prive borreltje met ook een hoop bekenden waaronder actrice Tilda Swinton, groot fan van ballet. Toen Willem Alexander na een uurtje borrelen weer naar huis ging kregen wij alle sterren van de voorstelling op onze borrel waaronder Igone de Jongh ( Juliette), James Stout ( Roméo) en de zeer sympathieke Vito Mazzeo ( Frere Laurant). Zie onderstaande foto.

IMG_3314

Even terug naar de voorstelling. Wat zagen we prachtige scenes met grote dramatiek, zowel in zang en dans. Twee uur lang kijk je je ogen uit ( geen pauze). We hoorden zangpartijen met stemtypen als alt, tenor en bas. Zij fungeerde als storytellers en stonden allemaal op  het toneel. Soms stonden er wel 100 mensen op het podium. Zo indrukwekkend. Hector Berlioz (1803-1869) koos bij uitstek sfeerbepalende scènes met grote dramatische zeggingskracht uit Shakespeares Romeo and Juliet.

Roméo et Juliette_credits Monika Rittershaus (13)-web

Psstt: Theatergeheim: de technische dienst was zo aardig om alle stenen voor te verwarmen. Roméo en Juliette lagen er geruime tijd op.

Roméo et Juliette_credits Monika Rittershaus (11)-web RenJ-2 Roméo et Juliette_credits Monika Rittershaus (2)-web RenJ-3

Het podium was alleen maar een strakke witte vloer maar naarmate de voorstelling vorderde ging het podium steil omhoog. Volgens Igone de Jongh was dat nog best even wennen voordat alle dansers in evenwicht waren op dat scheve toneel. Bij de repetities viel er soms nog wel iemand af. Ook op de premiere hielden we onze adem in want alle dansers waren op blote voeten en moesten best steil omhoog. Thank god ging er niets mis.

RenJ-1 (1)

Als Roméo ontdekt dat zijn geliefde is gestorven, dan zwijgt de muziek. Je hoort alleen nog maar Roméo’s ademhaling. Het slot is pure opera. Met terugwerkende kracht wordt het drama duidelijk wat zich op het podium heeft voltrokken.

Roméo et Juliette_credits Monika Rittershaus (13)-web (1)

IMG_3311

Ted Brandsen ( directeur Nationaal Ballet) dankt na afloop van de voorstelling alle mensen die deze productie hebben mogelijk gemaakt. Hieronder: opera meets ballet. Solist Paul Gay ( zong hele voorstelling half naakt)  en danser Vitto Mazzeo.

IMG_3320

Ben je een opera of ballet liefhebber of fan van allebei, boek dan nu je kaartjes want Roméo en Juliette is tot 1 mei as te zien. www.operaballet.nl en GENIET!

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s