4711 NOSTALGIE

Glockengasse-4711

Ik had een hele leuke vader. Ik had ja, want hij is helaas vorig jaar overleden. Mijn vader kende de hele wereld, was enorm charmant en één van de grootste levensgenieters. Ook had hij vele vrienden & vriendinnen over de hele wereld, van Audrey Hepburn tot de eigenaresse van het Duitse eau de Cologne merk 4711. Beiden dames heb ik mogen ontmoeten. Audrey Hepburn ontmoette ik als kind op het strand in de Algarve. Ik weet nog dat mijn vader -in zwembroek- lang met een hele slanke dame in badpak sprak, ondertussen zijn blote buik inhoudend, en haar steeds aan het lachen maakte. Toen wij wegliepen hoorde ik pas wie ik een handje had gegeven. Geen idee dat dit dé filmster aller tijden was. Maria Mehl-Mülhens ontmoette ik ook toen ik nog heel jong was. Zij was de eigenaresse van het wereld beroemde merk 4711. Zij woonde op een heel groot Schloss/ kasteel net buiten Keulen. Haar hele tuin, zo’n schamele 250 hectare was ommuurd. Binnen die muren fokte zij renpaarden, koeien en..  teckels. Mijn vader en Maria Mülhens deelde de liefde voor de teckel. You either love them or hate them, ik heb (in tegenstelling tot mijn man) ook het teckel gen meegekregen. En zo kwam ik als klein meisje bij haar op het kasteel terecht en zat ik met mijn zusje aan de allergrootste eettafel ooit. Werden wij bediend door lakeien met witte handschoenen en aten wij van zilveren borden. Het maakte veel indruk. Wat nog het meeste indruk maakte, was dat wij als gezin aan de ene kant van de pak- m- beet 30 meter lange eettafel zaten en Maria aan de andere kant, vergezeld door haar teckel Mickey op een stoeltje naast haar. Ook voor Mickey stond een zilver bordje klaar.

range

En zo belandde ik vorige week  ( xx aantal jaren later), met een perstrip weer in Keulen waar ik een rondleiding kreeg in 4711 Flagship store op de Glockengasse nr 4711. De Duitse klassieker 4711 Eau de Cologne is nog steeds een blijvend succes. Zelfs meer dan 200 jaar blijft het succes van dit luchtje onaangetast. Het merk staat nog steeds voor kwaliteit, traditie en authenticiteit. De geur wordt ook wel Kölnisch Wasser genoemd. Ooit werd deze eau de cologne als een geneesmiddel uitgebracht. Omdat Napoleon destijds strenge regels had omtrent geneesmiddelen, zeiden ze dat het een parfum was zodat het fabrieks geheim bewaard kon blijven. Het medicijn rook namelijk best wel lekker. Mensen hielden het continue op een zakdoekje onder hun neus..

IMG_2210 IMG_2215

Op de foto hieronder Maria Mülhens, de moeder van de Maria die wij kenden. Ferdinand Mülhens was een verre neef die uiteindelijk als laatste Mülhels het bedrijf 4711 in handen had voordat het verkocht werd aan P&G ( deze verkocht het merk later door aan Maurer & Wirtz).

IMG_2231

De naam 4711 komt van het huisnummer aan het pand aan de Glockengasse. Vanaf circa 1794 werd het geproduceerd door Maria Mülhens en haar familie. Ik weet zeker dat je deze flessen vroeger bij je grootouders in de badkamer hebt zien staan. Recent hebben ze op een feestje wat Prosecco blikjes van 4711 laten maken en aan het einde van de avond uitgedeeld. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik de 4711 prosecco lekkerder vond dan de 4711 achter mijn oren. Het is mijn geur gewoon niet, hoe lief ik Maria en haar teckel Mickey destijds vond.

IMG_2233

Gelukkig heeft 4711 ook een aantal andere ( wel veel lekkerder) geuren in de Acqua Colognia lijn: zoals de Lemon & Ginger, Lavender & Thyme, Royal Riesling, Vetyver & Bergamot, Melissa & Verbena. Mijn favoriet is de Manderin & Cardamon geur. Ik heb voor de zomer de bodyspray aangeschaft en ben van plan er lekker op los te sprayen. Het is een heerlijke frisse geur die je meteen energie geeft. 

o.21670

18669_c9ed3f085bb39c15e168158a81904c0e

Aan het einde van de dag kregen we op de Glockengasse 4711 nog een parfum workshop waar we onze eigen geur mochten ontwikkelen. Mijn allereerste nose job.

IMG_2221

Uiteindelijk is dit mijn geur geworden met ingrediënten als grapefruit, pink pepper, vanille, bergamot en sweet orange. Een heerlijke frisse, ietwat poederachtige geur geworden. Ik heb hem 4711 Nostalgia genoemd.

IMG_2236 IMG_2243

Hierbij nog een foto van de allerleukste vader. Zoals je ziet niet tussen de teckels maar tussen een nestje labrador pups. Ook daar was hij een groot liefhebber van. Dank voor alle mooie herinneringen die je hebt nagelaten..

papa2

De geuren van 4711 zijn te verkrijgen bij de drogist en online bij Douglas. Prijzen vanaf €9,95

Mocht je ooit een keertje in Keulen zijn, dan raad ik zeker je een bezoekje aan de Glockengasse 4711 aan. En.. doe ze de groeten van mij.

2 gedachten over “4711 NOSTALGIE

  1. I liқe the valuable info yoᥙ provide in yⲟur articlеs.
    I will bookmaгk yοur blog and cһeck again here frequently.
    I’m quite certain I’ll lеɑrn lots of new ѕtuff rіght
    here! Best of luck for the next!

Leave a Reply (name, email & site input is optional)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s